×

Uporaba OLAPa

Uporabniki pogosto želijo videti širšo sliko poslovanja, in tako videti širše trende glede na zbrane podatke, in videti tudi te trende razčlenjene po poljubnem številu spremenljivk. Poslovna poročila so način pridobivanja podatkov iz zbirke podatkov OLAP in analiza teh podatkov, da pridobite informacije s katerimi lahko nato sprejemate poslovne odločitve in ukrepate. OLAP in poslovna poročila na primer lahko odgovorijo na te vrste vprašanj o poslovnih podatkih:

 

▪Primerjava doseženega RvCja za leta 2012 in 2013 razdeljena po mesecih?

▪Koliko se prodalo stranki XY v letu 2014 s primerjavo istega obdobja lani?

▪Kolika je vrednost skladišč po poslovalnicah za blago nabavljeno v 2014?

▪Kakšen je dosežek RvCja po posameznem skrbniku produkta?

▪In še mnoga druga.

 

Izgled OLAP poročila

Najpogostejši odjemalec za pregled OLAP poročil je MS Excel z funkcionalnostjo vrtilnih tabel. Z excelom se enostavno povežete na svojo OLAP kocko in iz ponujenih podatkov gradite svoje lastno poročilo.

Predstavitev:
OLAP je kratica za OnLine Analytical processing (sprotna analitična obdelava).

Je programska oprema ali pa postopek, vgrajen v programsko opremo, ki omogoča, da v kratkem času analiziramo veliko podatkov. Praviloma prikazuje podatke večrazsežno oz. večdimenzionalno. Taki strukturi pravimo OLAP kocka.

 

Zbirke podatkov OLAP so lahko razdeljene v eno ali več kock, vsako kocko pa ureja in oblikuje skrbnik kocke, da ustreza vašemu načinu analiziranja in upravljanja s podatki, tako da lažje ustvarite in uporabljate poročila vrtilnih tabel in vrtilnih grafikonov, ki jih potrebujete.

 

Na Comtronu so v uporabi 4 OLAP kocke: nabava, prodaja, zaloga in skupna kocka.

ALFONZ BAUMAN

PRODAJNI INŽENIR

(+386) 2 3003 580

Želite izvedeti več? Pokličite nas!     Tel.: 02 300 35 00

545

Novice

Prijavite se na novice
Prijavite se