Nevarni kriptovirusi, ki vam okužijo vse datoteke – bodite korak pred njimi !

Na pohodu so izsiljevalski virusi, ki vam zaklenejo računalnik ali vam ukradejo podatke tako, da jih zašifrirajo. Teh virusov ni možno odstraniti, zato vam povzročijo veliko poslovno škodo.

Najpogosteje se širijo preko elektronske pošte kot ZIP, DOC in XLS priponke. Te datoteke vsebujejo zlonamerno kodo, ki sem vam ob odprtju datoteke namesti na vaš računalnik in vam zakriptira vse vaše poslovne podatke na računalniku in posledično okuži še vse računalnike v vašem omrežju.

Kako veste, da ste se okužili?
Vaših poslovnih datotek ni več možno odpreti. Posledično se vam spremenijo v končnico .locky.

Okuženi ste – kaj sedaj?
Edina rešitev zaenkrat je plačilo storilcem
. Ti vam po plačilu (ne ravno male) odkupnine pošljejo ustrezno orodje oz. kodo za povrnitev podatkov. Čeprav garancije, da bodo kodo zares poslali, ni.

Se lahko kako izognemo plačilu?
Če ste dobili virus starejše verzije (končnice .ezz, .exx, .xyz, .zzz, .aaa, .abc, .ccc, .vvv), potem da, vendar postopek ni enostaven. Če ste se okužili z novejšo verzijo, pa ta postopek žal ni na voljo (končnice .mp3, .ttt, .xxx, .micro.locky).

Kako se zaščititi pred KRIPTOVIRUSI?
Zanesete se lahko le na ustrezno izdelane varnostne kopije (backup). Žal vam kopiranje na zunanji ali omrežni disk ne bo pomagalo, saj virusi običajno zašifrirajo tudi omrežne mape. Če podatke hranite v oblaku (npr. Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Mega…), bo virus zašifriral tudi te, vendar v tem primeru vsaj obstaja možnost povrnitve prejšnje različice dokumenta.

Za podjetja je centralizirana izdelava varnostnih kopij nuja! Če te še nimate, čim prej poskrbite, da bodo vaši podatki varni – na vseh strežnikih in vseh osebnih računalnikih.

V podjetju Comtron vam priporočamo oblačno in varno rešitev: TRON BackupCenter

tbc

TronBackup je orodje s katerim vam arhiviramo vaše poslovne podatke, hkrati pa vam 100% zagotavljamo varno arhiviranje vseh vaših pomembnih poslovnih podatkov. Popolnoma vsem strankam, ki uporabljajo TronBackup in so dobile nevarni virus, smo podatke v celoti povrnili še isti dan!

Naš nasvet:
– izdelajte si ustrezne varnostne kopije in jih redno posodabljajte,
– ne odpirajte priponk v elektronski pošti neznanih pošiljateljev ali priponk, ki jih niste pričakovali,
– redno nameščajte popravke in posodobitve za operacijski sistem.

  • poskrbite, da je vaš antivirusni program vedno posodobljen na zadnjo verzijo (priporočamo vam ESET Endpoint Antivirus 6).

Za več informacij nas kontaktirajte:
Marko Kopič  |   marko.kopic@comtron.si   |    02 300 35 64

0 1135